Слободан Јовановић у Алеји великана
субота, 10 децембар 2011 09:48

Слободан ЈовановићНакон 53 године, посмртни остаци великог српског правника, историчара и социолога, Слободана Јовановића пренети су у Србију и положени у Алеју заслужних грађана у Београду.

Заслуге Слободана Јовановића за развој социологије у Србији су изузетне. Он је први професор Универзитета у Београду који је држао један социолошки курс („Преглед новије државноправне и социолошке књижевности“, 1922-1928), први је званично предложио да се у наставни план факултета уврсти предмет Социологија (17. јануара 1930), држао је, затим, читав низ предавања на докторским студијама из области социологије, које је одмах објављивао као књиге (Формална социологија, 1937; Социологија религије, 1938. и Примери политичке социологије, 1940), био је први управник једног социолошког института у Србији (Института за социологију, економију и статистику, 1939-1940) и снажно је постицао своје најближе сараднике, као и млађе колеге, да се баве социологијом (од Ђорђа Тасића, преко Јована Ђорђевића, до Радомира Лукића).

Полагању посмртних остатака Слободана Јовановића у Алеји великана, у име Српског социолошког друштва, присуствовао је Милош Немањић.