Победници такмичења из социологије
среда, 21 март 2012 20:02

Финале такмичења ученика средњих школа из социологије, на тему „Омладина и запошљавање“, одржано је, истовремено,  17. марта 2012, у Београду, Новом Саду, Нишу и Косовској Митровици, на тамошњим Филозофским факултетима.

Београд

Отварању такмичења у Београду присуствовали су министар просвете и науке, проф. др Жарко Обрадовић, директорка Центра за промоцију науке, мр Александра Дрецун, деканица Филозофског факултета, проф. др Весна Димитријевић и секретар Српског привредног клуба „Привредник“, мр Марија Митић.

Такмичење је водио председник ССД проф. др Слободан Антонић, а у комисији су били и доц др. Душан Мојић и ас. мр Исидора Јарић. Организациони секретар финалног такмичења у Београду био је председник Секције наставника социологије  ССД, Иван Јовановић.

Учесницима и публици је, током паузе, послужено 50 оброка из оближњег КФЦ ресторана (Kentucky Fried Chicken), као спонзорство ове социјално одговорне компаније.

За победника такмичења проглашени су:

  1. место – Дарко Јоксимовић (Железничко техничка школа, Београд), „Омладина и запошљавање (проф. Нада Бањанин Ђуричић);
  2. место – Ивана Јаковљевић (Ваљевска гимназија), „Омладина и незапосленост у Ваљеву (проф. Јованка Божић);
  3. место – Јована Милачић (Прва гимназија, Београд), “Положај младих и запошљавање – волонтирање као помоћ себи и заједници” (проф. Снежана Кузмановић);.

Ученици и њихове професорке су награђени књигама које је даровао Институт за социолошка исраживања Филозофског факултета у Београду и Чигоја. Првопласирани је ослобођен полагања пријемног испита из социологије на Филозофском факултету у Београду.

На слици су чланови комисије и троје првопласираних.

Нови Сад

Добродошлицу такмичарима и њиховим менторима у име Филозофског факултета у Новом Саду и Одсека за социологију пожелели су проф. др Драган Коковић, шеф Одсека проф. др Срђан Шљукић и представник студената, студент 4. године социологије Страхиња Инић. 

Радови су брањени пред трочланом комисијом у саставу: мр Снежана Стојшин, мастер социолог Ана Пајванчић Цизељ и мастер социолог Душан Ристић. Четири рада су поделила прва три места:

1. место –  Никола Волић (Гимназија „Вељко Петровић“, Сомбор), „Млади и незапосленост“ (проф. Љиљана Вранић);

2. место – Леона Димитров и Дијана Калапош (Економско–трговинска школа, Бечеј), „Шта на младима остаје? (проф. Мирјана Крнић-Ракочевић);

3. место –  Јована Давидовић и Јелена Новаков (Гимназија „Михајло Пупин“, Ковачица), „Волонтирање (проф. Перовић Зорица);

3. место – Катарина Антић (Гимназија „Стеван Пузић“, Рума), „Омладина и запошљавање (проф. Славка Петровић).

Ученици су награђени књигама.

На слици су комисија, ментор Љиљана Вранић, и победник Никола Волић.

Ниш

Такмичење на Филозофском факултету у Нишу водио је проф. др Бранислав Стевановић, председник Огранка ССД за јужну и источну Србију (Ниш). Три првопласиране такмичарке су:

1. место – Анита Симић (Прва нишка гимназија «Стеван Сремац»), «Омладина и незапосленост» (проф. Марина Дејановић);

2. место – Миљана Петровић (Прва нишка гимназија „Стеван Сремац»), «Омладина у волонтерском раду» (проф. Марина Дејановић);

3. место – Миљана Миљковић (ЕТШ „Мија Станимировић»), «Омладина и запошљавање», (проф. Радуле Перишић).

Првопласирана такмичарка је награђена ваучером у износу од 15.000, другопласирана са 10.000, а трећепласирана са 5.000 динара. Спонзор награда је Центар за социолошка истраживања Филозофског факултета у Нишу.

На сликама су учесници такмичења и комисија.

Косовска Митровица

Такмичење је одржано на Филозофском факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Комисију су чинили доц. др Микоња Кнежевић, мр Садуша Реџић и Снежана Попић.

Победник је био Стефан Филиповић (Гимназија Приштина – са привременим седиштем у Лапљем Селу), „Професионалне аспирације младих  (проф. Мирјана Трајковић).

Победник је ослобађен полагања пријемног испита за упис на основне академске студије социологије на Филозофском факултету у Косовској Митровици, освајио електронску књигу Арчибалда Рајса „Чујте, Срби“ у издању Службеног гласника, као и новчану награду у износу од 10.000 динара. Спонзор награде је Катедра за социологију Филозофског факултета у Косовској Митровици.

На слици је победник са Комисијом.