Социологија у „Ноћи музеја“
понедељак, 21 мај 2012 16:23

Током девете „Ноћи музеја", одржане 19. маја 2012, представљена је и социологија. Наиме, на Филозофском факултету у Београду уприличена је изложба „Филозофски музеј живих фигура“, на којој су представљене особе, појаве и појмове из научних дисциплина као што су психологија, историја, етнологија и антропологија, социологија, андрагогија, археологија и педагогија.

Социологија је била заступљена кроз две поставке. Студенткиња социологије Анђелка Ђукић урадила је цртеже истакнутих социолога за поставку „А ко су ти социолози?", а њена колегиница Маја Николић је, кроз текст и фотографије, урадила причу о животу бескућника, под називом: „Поглед на другачији Београд".  Такође је премијерно приказан студентски социолошки документарни филм ауторки Милице Ивић и Христине Цветинчанин Кнежевић Сквот. Овај краткометражни филм се бави феноменом сквотовања у Београду, односно организацијом живота у једном београдском сквоту на Карабурми.

ССД је помогао изложбу позајмицом инсталације, уз наду да ће следеће године учешће социолога у „Ноћи музеја" бити још приметније, не само у Београду већ и у другим градовима Србије.