Власински сусрети 6. и 7. септембра 2012.
субота, 25 август 2012 14:50

XVIII традиционални Међународни научни скуп Власински сусрети, који организују Српско удружење за социологију села и пољопривреде, Завод за проучавање села  и Балканска асоцијација за социологију села и пољопривреде, у сарадњи са Културним центром у Власотинцу, одржаће се 6. и 7. септембра 2012. године у Власотинцу и на Власинском језеру.

Главне теме овогодишњих Сусрета су:

  • Промене друштвене структуре у сеоским насељима,
  • Породична пољопривредна газдинства – између прошлости и будућности.

У оквиру овогодишњих Сусрета одржаће се и Округли сто на тему „Село и пољопривреда: шта (да) се ради на локалном и државном нивоу?“, са циљем да се идентификују стратешка, а посебно актуелна питања развоја села и пољопривреде Србије.

На Сусретима ће бити обележене и годишњице великана и прегаоца у истраживању српског села: Вук Стефановић Караџић – 225 година од рођења; Стојан Новаковић – 170 година од рођења; Милан Влајинац – 135 година од рођења; Цветко Костић – 100 година од рођења; Риста Т. Николић – 100 година од објављивања књиге „ Крајиште и Власина“; Крсто Килибарда – 80 година од рођења; Младен Стојанов – 80 година од рођења

Такође ће бити представљене најновије књиге, студије и публикације о руралном развоју и селима Србије.

Овај традиционални и јединствени научни скуп у нашој земљи и Европи, представља интелектуални напор  да се на интердисциплинаран начин,  на основу емпиријских истраживања и теоријских сазнања, расправља о руралном развоју. За учешће на овогодишњим „Власинским сусретима“ пријавило се више од сто научностручних радника (социолога, демографа, агронома, аграрних економиста, географа, етнолога, историчара, политиколога, психолога, економиста, урбаниста, правника, социјалних и здравствених радника, учитеља, свештених лица, итд.) из Србије, Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Румуније, Бугарске, Грчке, Русије, Чешке, Украјине...

Српско удружење за социологију села и пољопривреде, чији је председник проф. др Ђура Стевановић, колективни је члан Српског социолошког друштва.