Дани Сретена Вукосављевића по двадесет шести пут
понедељак, 15 октобар 2012 09:35

Симпозијум посвећен нашем највећем социологу села, Сретену Вукосављевићу, одржан је 11. октобра 2012, у Пријепољу. Симпозијум је окупио социологе, историчаре, етнологе и друге друштвене научнике (погледај видео).

На почетку рада прочитано је писмо Петра Влаховића, једног од иницијатора и оснивача симпозијума, који због здравствених разлога није могао да присуствовује. У писму је Влаховић нагласио да су „Дани Сретена Вукосављевића“ били подстицај да се у Пријепољу подигне Дом културе и музеј. Данас је Дом културе Пријепоље организатор овог симпозијума, који се одржава већ двадесет шести пут.

Учеснике скупа поздравио је и председник општине Пријепоље Емир Хашимбеговић.

Према програму, научна саопштења подељена су у четири тематске целине: Дело Сретена Вукосављевића, Први балкански рат, Традиционалне вредности и Слободне теме.

Другог дана симпозијума промовисана су „Сабрана дела Сретена Вукосављевића“ у издању „Службеног гласника Србије“. О овом издавачком подухвату говорили су Слободан Гавриловић, директор и главни и одговорни уредник ове издавачке куће, као и приређивачи Милован Митровић, Момчило Исић и Добрило Аранитовић.