Округли сто о Веселину Илићу
среда, 21 новембар 2012 00:48

У оквиру годишње конференције Универзитет и наука Филозофског факултета у Нишу, Департман за социологију и Центар за социолошка истраживања организовали су, 17. новембра 2012, округли сто „Личност и стваралаштво Веселина Илића (1935-2002)“, поводом десетогодишњице од његове смрти. У присуству чланова породице Илић, скуп је отворио декан Филозофског факултета у Нишу проф. др Горан Максимовић.

Име Веселина Илића, социолога културе и религије, нераскидиво је повезано са историјом града Ниша и Филозофског факултета. Био је један од кључних актера нишке друштвене, политичке и културне сцене крајем шездесетих и почетком седамдесетих година прошлог века, када започиње његово политичко страдалништво услед разрачунавања конзервативних снага једнопартијског система са протагонистима либерализма у Србији. Након шеснаестогодишњег изгнанства у београдском Заводу за проучавање културног развитка, враћа се у Ниш, прво као управник Студијске групе за социологију (1992-1996), а затим као декан Филозофског факултета у Нишу (1996-2001).

О Веселину Илићу као књижевнику, педагогу, истраживачу, културном и политичком раднику и универзитетском професору надахнуто су говорили пријатељи, колеге и бивши ученици. Обновљена су сећања на његово књижевно стваралаштво и улогу књижевног критичара (Лука Прошић, Димитрије Миленковић, Недељко Богдановић), допринос афирмацији културне акције, политичке реформе, модернизације и демократизације Ниша и Србије (Милорад Божић, Стојан Богдановић, Љубиша Богдановић), ангажман у оснивању Универзитета и Филозофског факултета у Нишу (Љубиша Митровић, Часлав Петровић) и развоју издавачке делатности у граду на Нишави (Тихомир Нешић, Видосав Петровић, Божидар Марковић), на њега као социолога културе и социолога религије (Вјекослав Бутиган, Ђокица Јовановић, Бранимир Стојковић, Мирко Милетић).

Организатори округлог стола најавили су штампање зборника радова са прилозима свих учесника.

Биографија Веселина Илића постављена је и у рубрици „Великани и прегаоци“ овог сајта.