Предавања, дебата, конференција
недеља, 16 децембар 2012 16:02

У Београду је, последњих дана, било више социолошких догађаја, а већину је организовало (или учествовало у коорганизацији) Српско социолошко друштво.

КНУ и ССД су приредили још четири предавања на Коларчевом народном универзитету из циклуса „Сто година социологије у Србији“. Данило Н. Баста је говорио на тему Социолошка деоница на мисаоном путу Михаила Ђурића (21. новембра 2012), Јовица Тркуља је имао излагање Социолошко дело Мирослава Печујлића (28. новембра 2012), Марина Благојевић Хјусон и Мирјана Бобић су излагали Допринос Руже Петровић социологији (5. децембра 2012), а Слађана Драгишић Лабаш је говорила о Петру Опалићу и социологији менталних поремећаја (12. децембра 2012).

Нови дебатни састанак Социолошког клуба ССД на тему „Биолошке основе друштвених хијерархија“, 6. децембра 2012, отворили су уводним рефератом Марко Шкорић и Алексеј Кишјухас. Уследила је узбудљива дебата, у којој су, уз домаћине, социологе, учествовале и наше колеге, биолози (Алексеј Тарасјев, Лука Рубињони и други). Због обиља отворених питања и заједничких епистемолошких интереса двеју наука, закључено је да се на пролеће организује конференција на којој ће се подробније размотрити однос социологије и биологије.

У организацији Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, 14. и 15. децембра 2012, одржана је конференција Стратификацијске промене у Србији. Саопштења са ове конференције биће публикована у зборнику радова, а овде можете видети књигу резимеа.