Унапређење сајта
недеља, 16 децембар 2012 18:17

Наш сајт је даље унапређен многобројним допунама у сталим рубрикама (списак рубрика је са леве стране почетне странице).

У рубрици Великани и прегаоци додате су биографије (са сликама) Младена Стојанова, Веселина Илића, Драгољуба Јовановића, Јулке Хлапец Ђорђевић, Валтазара Богишића, Милана Поповића, Вука Павићевића, Михаила Ђурића, Петра Козића, Стјепана Гредеља и Зорана Видаковића (без слике). Тако сада ова рубрика броји 48 биографија српских социолога.

У истој рубирици додате су и слике уз биографије Мирослава Живковића, Александра Тодоровића и Неце Јованова, а уз биографију Душана Ј. Поповића, поред слике, додат је и комплетни снимак емисије из серије Заборављени умови Србије, посвећене овом првом српском историјском социологу.

Уз биографију Слободана Јовановића додат је линк на дигиталну копију Сабраних дела Слободана Јовановића (Геца Кон, Бгд, 1932). Уз биографију Мирка Косића постављени су линкови ка дигиталним копијама књига Die südslavenfrage (1918) и О Словенцима (1915), а постављен је и пуни текст његововог списа Пангерманизам (1912). На страници о Радомиру Лукићу постављен је звучни снимак предавања које је професор Лукић одржао на Коларчевом народном универзитету у Београду, 28. јануара 1966.

Уз биографије, у истој рубрици, додати су, „за даље читање“, и реферати одржани на Авали, који се односе на поједине наше социологе. Уз биографију Мирка Косића постављена су и два текста из наше новије научне периодике о овом великану (Драгомир Томин:  Др Мирко М. Косић, кикинђанин, талентовани научник и политичар, визионар, популарни  усамљеник и Бошко Мијатовић: Економске идеје Мирка Косића).

На страници о Милосаву Јанићијевићу постављен је његов рад „Међугенерацијска друштвена покретљивост у СР Србији“ (1972), у коме се, по први пут у домаћој социологији, износе и анализирају подаци о социјалној мобилности у Србији. Такође је на страници о Угљеши Звекићу постављен његов често цитиран рад из исте области: „Међугенерацијска вертикална покретљивост“ (1981).

У делу сајта посвећеном колективном члану ССД ЈУНИР-у, додат је зборник радова са најновије ЈУНИР-ове конференције Religion, religious and folk coustoms on the border – реферати (XIX/2012). Тако се сада на тој страници налази пун текст 19 свезака ЈУНИР годишњака, односно зборника расправа са научних скупова ЈУНИР-а.

Додате су и неке нове фотографије, као што су слика са научног скупа социолога рада у Бањи Ковиљачи, 22-24 октобра 1981, или слика социолога из ИДН-а на конференцији у Опатији 1975.

Још једном позивамо све социологе да нам пошаљу фотографије или други документациони материјал од значаја за историју социологије у Србији.

Дизајнер и веб мастер сајта Српског социолошког друштва је Александар Бркић.