Промоције, дебате, такмичење...
недеља, 17 март 2013 20:18

Густи низ социолошких догађања обележио је прву половину марта 2013.

Најпре је, 5. марта, представљена књига Кафанологија, приређивача и аутора Драгољуба Б. Ђорђевића. Том приликом су, осим приређивача, говорили Бранимир Стојковић, Петар Лазић и Димитрије Буквић (видео).

 

Уследила је дебата у Социолошком клубу, 7. марта, на тему: Породични контекст друштвене интеграције младих. Уводничари су били: Драган Станојевић, Слађана Драгишић, Милана Љубичић, Мина Петровић и Мирјана Бобић.

Затим је, 11. марта, у 12.00, у Институту друштвених наука, одржана трибина о  књизи Слободана Вуковића Српско друштво и економија (1918-1992). О књизи су говорили: Милован Митровић, Часлав Оцић, Предраг Марковић, Милан Брдар и Слободан Антонић.

Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета ССД је, 14. марта, одржала радионицу на тему: Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године. Уводна излагања су имале Биљана Дојчиновић и Јелена Миленковић, а представљена је дигитална база података и часопис Књиженство. Дигитална база садржи податке о стваралаштву српских књижевница од средњег века до 1915. године.

Овде је једна од фотографија из базе, за коју се сматра да је прва фотографија код нас на којој се отворено приказују интимност и узајамна љубав и емоције мужа и жене. На њој су списатељица и једна од првих феминисткиња Милица Томић и њен муж Јаша Томић, познати српски политичар и њен велики подржавалац.

На Филозофском факултету у Београду, 16. марта, одржано је регионално финале такмичења ученика средњих школа из социологије на тему: Интернет и друштвена стварност. Прво место је освојила Маринковић Милена, ученица Треће београдске гимназије, друго Арсеновић Душан, ученик Гимназије у Обреновцу, а треће место су поделили Малић Јелена, из Треће београдске гимназије, и Филиповић Александар, из Прве београдске гимназије. У овом финалу успешно су своје радове представили и Хинић Јована (Београд), Цветановић Љубомир (Железничка школа, Београд), Џодић Кристина (Средња школа, Брус), Велебит Вук (IX београдска гимназија) и Тимотијевић Игњат (Гимназија Краљево).

Државно финале такмичења ће се, према Календару такмичења и смотри ученика за школску 2012/13. годину Министарства просвете, одржати 30. марта у Београду, уз учешће победника регионалних финала одржаних у Београду, Нишу, Новом Саду и Косовској Митровици.

Ово такмичење организују Српско социолошко друштво и катедре за социологију у Београду, Новом Саду, Нишу и Косовској Митровици.