Нова серија Журнала и промоција Родног барометра 2012.
четвртак, 21 март 2013 14:38

После паузе од пет година, покренута је нова серија часописа Журнал за социологију, чији су издавачи Одсек за социологију Филозофског факултета у Новом Саду и Војвођанска социолошка асоцијација.

Журнал је осмишљен као научни часопис који објављује радове из домена друштвених наука и хуманистичких дисциплина, као и интердисциплинарне и мултидисциплинарне текстове. Журнал излази два пута годишње (пролеће и јесен).

Уредништво позива све социологе да доставе своје радове за објављивање и тиме подрже обнову и излажење још једног научног социолошког часописа на овим просторима. Детаљно упутство сарадницима можете пронаћи овде, а текстови се шаљу на Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели адресу.

Журнал за социологију је у претходном периоду редовног излажења (2003-2008) био категоризован од стране Министарства науке као часопис категорије М52. Нова серија још нема званичну категорију Министарства образовања, науке и технолошког развоја, али се Уредништво нада да ће након прве године издавања, уз редовно излажење и квалитетне прилоге, Журнал успети да се врати на листу часописа у области друштвених наука са истом категоријом коју је имао и раније, тако да ће и прилози објављени у првој години нове серије накнадно бити бодовани као М52.

Најновија студија Марине Благојевић Хјусон Родни барометар у Србији: Развој и свакодневни живот, биће представљена 26. марта 2013, у 12.00, у Великој сали Медија Центра, Теразије бр. 3, други спрат, Београд. На презентацији ће говорити ауторка и Асја Врбанова, директорка Канцеларије UN WOMEN у Србији.

Родни барометар је истраживање, спроведно под покровитељством UN WOMEN (Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена), које у свом фокусу има свакодневицу, чију комплексност анализира из родне перспективе.

Анкета Родни барометар, први пут спроведена у Србији 2006. године, понудила је сложену анализу образаца и квалитета свакодневног живота у Србији из родне перспективе. Родни барометар 2012. доноси још потпунија сазнања о животним стиловима и односима између жена и мушкараца различитих генерација, нивоа образовања и места становања. На основу праћења и анализе трендова у протеклих шест година, у њему су смело, без предубеђења, сагледане и описане промене родног режима у Србији, снаге које стоје иза тих промена, њихова испољавања у стварном понашању жена и мушкараца и степен задовољства жена и мушкараца разним аспектима сопственог живота.

Родни барометар 2012. поставља у средиште пажње старање и економију неге, један од најважнијих аспеката друштвеног и економског живота који је, међутим, занемарен у јавном дискурсу и јавним политикама. Поред тога што пружа ажурну, обухватну и контекстуализовану слику динамике унутар домаћинстава кроз призму рода, ова студија уводи неке важне теме и поставља важна питања за даљу расправу међу онима који су активно заинтересовани за формулисање развојног програма за српско друштво, програма у чијем би средишту били признање, инклузија и квалитет живота свих чланова друштва. Очекује се да Родни барометар подстакне такву расправу и да његови налази буду употребљени за дефинисање будућих политика кадрих да убрзају не само напредовање ка родној равноправности већ и друге развојне процесе, који почивају и на праведнијим и квалитетнијим односима између жена и мушкараца.

Од 26. марта 2013. преузмите студију на интернет страници www.gb.rs а заинтересовани су позвамни да се укључе у дијалог на ову, али и друге теме путем Фејсбук странице https://www.facebook.com/pages/Gender-Barometer/434305989977141 као и путем Твитера на @gb_serbia.