Узбудљива регионална финала такмичења из социологије
субота, 23 март 2013 15:23

У Београду, Нишу, Новом Саду и Косовској Митровици, 16. марта 2013, одржана су регионална финала такмичења ученика средњих школа из социологије на тему: Интернет и друштвена стварност. Ево резултата и победничких радова, изабраних за државно финале, 30. марта.

НОВИ САД

Добродошлицу такмичарима и њиховим менторима у име Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Одсека за социологију пожелео је асистент-мастер Душан Ристић, заменик шефа Одсека за социологију.

На ово такмичење пријављено је укупно 25 радова – од чега је на Одсек стигло 18 радова, а у ужи избор за такмичење одабрано 10 радова.

Радови су представљени и брањени пред трочланом комисијом у саставу: професор др Срђан Шљукић, професор др Павле Миленковић и асистент мр Снежана Стојшин.  Одабрано је три рада која су освојила прва три места:

1. место – Дајана Тимар (Средња медицинска школа, Суботица), и рад: "Тебра, знаш како се пише? Ма нбт, искулирај, важно да се ми капирамо" - Језик и правопис на Интернету;

2. место – Синиша Стјепановић (Средња медицинска школа, Суботица) и  рад: Прикључи се на мрежу, упадни у мрежу (сајбер криминал);

3. место – Кристина Марјанац (Економско-трговинска школа, Бечеј) и рад: Предности и недостаци савремене комуникације.

Ученици који су освојили прва три места награђени су пакетом књига и дипломама, док су осталим учесницима такмичења додељене захвалнице за учешће.

НИШ

Од 13 пријављених, за усмену презентацију и одбрану одабрано је пет радова. Такмичили су се Маја Илић (Угоститељско-туристичка школа - Ниш), Љубомир Миленковић (Гимназија 9. мај - Ниш), Маша Игић (Гимназија – Пирот), Милица Симић (Прва нишка гимназија Стеван Сремац) и Кристина Митић (Економска школа - Ниш). Комисију за оцену радова чинили су: проф. др Мирјана Кристовић (председник жирија), доц. др Гордана Стојић (члан) и асистент Јелена Божиловић (члан).

Такмичењу су присуствовали наставници социологије учесника такмичења, проф. др Бранислав Стевановић - председник огранка ССД-а и други чланови Департмана за социологију и огранка ССД-а.

Комисија је одлучила да су се за републичко такмичење квалификовала два рада:

  1. Љубомир Миленковић  (Гимназија 9. мај - Ниш) и рад: Интернет и друштвена стварност: позитивно деловање интернета на младе у Србији;
  2. Милица Симић (Прва нишка гимназија Стеван Сремац) и рад: Зависност и друге девијантне и патолошке појаве у вези са интернетом.

У знак захвалности и признања због учешћа на такмичењу, свим ученицима и њиховим наставницима додељене су књиге из социолошке тематике у издању Издавачког центра Филозофског факултета у Нишу.

КОСОВСКА МИТРОВИЦА

На такмичењу ученика средњих школа из социологије за подручје Косова и Метохије учествовало је 7 кандидата, који су своје радове јавно презентовали пред Комисијом у саставу: доц. др Снежана Миливојевић, доц. др Микоња Кнежевић и Снежана Попић, МА. Оценом квалитета радова и јавне одбране истих, Комисија је именовала следеће победнике такмичења:

1. Прво место је освојила Анђела Максимовић, ученица Економско-трговинске школе Приштина у Лапљем Селу, која је јавно презентовала и одбранила свој рад под насловом Неформално образовање, интеркултурна комуникација и друштвена солидарност.

Победник такмичења биће ослобођен обавезе полагања теста знања из социологије на пријемном испиту за Катедру за социологију Филозофског факултета у Косовској Митровици и добитник је новчане награде у износу од 8.000,00 динара, као и једне књиге из области социологије.

2. Друго место је освојила Сузана Ђорић, ученица Економско-трговинске школе Приштина у Лапљем Селу, која је јавно презентовала и одбранила свој рад под насловом Утицај интернета на омладину. Она је добитник новчане награде у износу од 5.000,00 динара и једне књиге из области социологије.

3. Треће место је освојио Александар Филиповић, ученик Медицинске школе Великог Ропотова, који је јавно презентовао и одбранио свој рад под насловом Социјално-патолошке појаве и друштвена стварност. Он је добитник новчане награде у износу од 3.000,00 динара и једне књиге из области социологије.

Кандидати који су освојили прва два места пласирају се на финално државно такмичење, 30. марта 2013. године.

Сви ученици и њихови професори су добили по једну књигу из области социологије.

Након доделе награда установљених одлуком Катедре за социологију Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Комисија се захвалила свим учесницима, поручивши им да наставе са неговањем својих интересовања из области социологије.

БЕОГРАД

У регионалном финалу, на Филозофском факултету у Београду, своје радове су представили: Филиповић Александар (Прва београдска гимназија), Хинић Јована (Београд), Цветановић Љубомир (Железничка школа, Београд), Џодић Кристина (Средња школа, Брус), Велебит Вук (IX београдска гимназија), Маринковић Милена (Трећа београдска гимназија), Арсеновић Душан (Гимназија у Обреновцу), Малић Јелена (Трећа београдска гимназија) и Тимотијевић Игњат (Гимназија Краљево).

Прво место је освојила Маринковић Милена, ученица Треће београдске гимназије, радом Анализа дискурса у твитовима о политичким странкама – истраживање.

Друго место је освојио Арсеновић Душан, ученик Гимназије у Обреновцу, радом Лице и наличје интернета.

Треће место су поделили Малић Јелена, из Треће београдске гимназије, са радом: Форме, садржаји, правила комуникације на интернет и језик виртуелног света и Филиповић Александар, из Прве београдске гимназије, са радом: Facebook – зближавање или отуђење.

Слике са београдског такмичења можете погледати овде.

Државно финале такмичења ће се, према Календару такмичења и смотри ученика за школску 2012/13. годину Министарства просвете, одржати 30. марта 2013. на Филозофском факултету у Београду, са почетком у 12.00.

Ово такмичење организују Српско социолошко друштво и катедре за социологију у Београду, Новом Саду, Нишу и Косовској Митровици.