Скупштина ССД доделила признања и изабрала нову Управу
недеља, 24 март 2013 14:24

Редовна годишња скупштина Српског социолошког друштва одржана је 23. марта 2013, на Филозофском факултету у Београду.

У свечаном делу седнице, Драгољуб Ђорђевић, члан жирија за доделу награде ССД „Војин Милић”, прочитао је одлуку жирија о додељивању награде за најбољу књигу из социологије у 2012. години Ђокици Јовановићу, за дело  Прилагођавање – Србија и модерна: од стрепње до сумње. Награђеном аутору затим је уручен преносни рачунар, поклон генералног покровитеља ове награде, предузећа Информатика АД.

Након тога, додељена је захвалница Душану Маринковићу, издавачу и уреднику Mediterran Publishing (Нови Сад), и Димитрију Димитријевићу, уреднику библиотеке Societas и других социолошких књига Завода за уџбенике (Београд), за допринос популаризацији и развоју социологије у Србији.

У радном делу седнице, усвојен је Извештај о раду ССД између две скупштине и задаци ССД у наредном периоду (уз допуне које је дао председник ССД), Финансијски извештај за 2012, као и Правилник о поступку предлагања кандидата ССД за избор у чланство САНУ.

Изабрана је нова Управа ССД. За председника је изабран Драган Тодоровић, за секретара Слободан Мрђа, а за чланове председништва Срђан Шљукић (задужен за међународну сарадњу), Мина Петровић (задужена за организовање рада Социолошког клуба), Милојица Шутовић и Иван Јовановић.

Изабрано је и ново уредништво Социолошког прегледа. Главна уредница је Радмила Накарада, а чланови редакције: Слађана Ђурић, Исидора Јарић, Валентина Соколовска, Слободан Миладиновић, Јасмина Петровић и Слободан Вуковић.

За уредника сајта ССД изабран је Слободан Антонић, а за члана Жирија за доделу награде „Војин Милић“, уместо Боже Милошевића (који је замолио да буде разрешен дужности због повећаних обавеза у овој години), изабран је Радош Радивојевић.

Разматрајући и усвајајући предлог Правилника о награди ССД за животно дело, Скупштина је донела одлуку да назив награде буде Радомир Лукић. Чланови Жирија за доделу ове награде биће: Милован Митровић, Драган Коковић, Смиљка Томановић, Драгана Захаријевска и Јован Базић.

Скупштина је на крају донела одлуку да се на следећој седници додели захвалница Слободану Гавриловићу, директору и главном уреднику Службеног гласника (2008-2012), и Анки Јакшић, дугогодишњој уредници у Заводу за уџбенике (Београд), за допринос популаризацији и развоју социологије у Србији.

Записник, као и сва документа усвојена на овој седници Скупштине, биће ускоро постављени у нашој рубрици Документи.