Клуб о Георгијевском и СЕФЕМ о графитима
среда, 15 мај 2013 18:51

Социолошки клуб ССД уприличио је, 9. маја 2013, трибину посвећену књизи истакнутог македонског социолога Петре Георгиевског Социологијата како критика на општествената, образовната и културната промена (2012). О књизи су говорили Марија Богдановић, Зоран Видојевић, Божо Милошевић и Златко Жоглев (ректор Универзитета у Битољу), као и сам аутор. Скупу је присуствовао и већи број припадника друге генерације студената уписаних на Катедру за социологију Филозофског факултета у Београду (1960), којој је припадао и Петре Георгијевски.

Целу књигу Петре Георгијевског у ПДФ-у можете преузети овде, а седам поглавља на српском можете наћи овде.

Петре Георгиевски (у средини), након одбране докторске дисертације 1981, заједно са комисијом (десно је Војин Милић).Последња дебата у Социолошком клубу у овој школској години одржаће ће се, у четвртак, 5. јуна 2013, са почетком у 17.00. Разговараће се о књизи Вере Вратуше „Транзиција – одакле и куда? (Део 1)“ (2012). Целу књигу у ПДФ-у можете преузети овде. Планирани уводничари: Загорка Голубовић, Младен Козомара, Дубравка Стајић, Марио Калик, Владимир Марковић и Миленко Срећковић.

Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета је 9. маја 2013. одржала радионицу на тему: Графити мржње и феминистичка акција. Уводно излагање имала је Зорица Мршевић. Разматрана су питања као што су: ко су графитери, ко воли графите, ко не воли/противи се графитима, кога плаше графити мржње, против кога су графити мржње у Србији, родно засноване увреде у графитима, ко теоретише графите/шта о графитима. каже академија, који је родни образовни капацитет графита, шта каже закон. Као основ за дискусију послужила су два објављена текста Зорице Мршевић на ту тему (1; 2).