Клуб, промоција, СЕФЕМ
субота, 08 јун 2013 18:32

Последња дебата, у овој школској години, у Социолошком клубу одржана је 6. јуна 2013, а разговарало се о књизи Вере Вратуше Транзиција – одакле и куда? (2012). Уводничари су били Загорка Голубовић, Младен Козомара, Дубравка Стајић и Владимир Марковић, а у врло динамичној и плодној дебати, која је потрајала готово три сата, учествовали су и Зоран Видојевић, Нада Новаковић и Ђорђије Ускоковић....

Дебату је водио Слободан Антонић, који је био коородинатор Социолошког клуба у школској 2012/13. години. Од јесени, руковођење Социолошким клубом преузима Мина Петровић.

 
     
 
     
 
     
 

У Клубу – књижари Гласник, 4. јуна 2013, представљена је књига Слободана Антонића Лоша бесконачност: Прилози социологији српског друштва (Београд: Службени гласник и Досије, 2012, стр. 233). О књизи су говорили: проф. др Јовица Тркуља, мр Ђорђе Вукадиновић, Маринко Вучинић и аутор.

Књигу чини шест тематски повезаних студијa српског друштва: Постоји ли у Србији „транснационална капиталистичка класа“?; „Компрадорска“ и „национална“ буржоазија: класна структура данашње Србије; Светскосистемски аспекти кризе и Србија; Транснационалне структуре и српско образовање; Српска транзиција и истакнуте личности; Евроскептицизам у Србији.

Ова монографија је изашла као 79. књига едиције Политика и друштво, коју су, 1937. године, основали професори Правног факултета Михаило Илић, Божидар С. Марковић и Милан Жујовић. Рецензенти књиге били су Данило Баста и Коста Чавошки.

Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета (СЕФЕМ) одржаће у четвртак, 13. јуна 2013, у 17.00, још једну радионицу. Тема је: Род и правна регулатива. Уводно излагање имаће Драгица Вујадиновић.

Радионица ће бити одржана у просторијама Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду (улаз из дворишта Капетан Мишиног здања).