Власина и Торино
недеља, 22 септембар 2013 11:27

„Власински сусрети“, 19. по реду, одржани су 5. и 6. септембра 2013, на Власинском језеру. Тема сусрета била је: „Обнова и развој села у Србији и европским земљама“, а учествовали су научници и стручњаци из Србије, Русије, Бугарске, Румуније, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Републике Српске (програм).

Уз разматрање основне теме, уприличени су и округли столови: „Село и књижевност“ и „Наука, струка и породично пољопривредно газдинство“.

Организатори „Власинских сусрета“ су Српско удружење за социологију села и пољопривреде, Балканска асоцијација за социологију села и пољопривреде, те Завод за проучавање села, у сарадњи са Културним центром Власотинце.

Учеснике Сусрета, поред других званичника, поздравио је и Драган Тодоровић, председник Српског социолошког друштва. Српско удружење за социологију села и пољопривреде је колективни члан Српског социолошког друштва.

Опширнији извештај са ове конференције можете наћи овде.

 

* * *

И социолози из Србије узели су учешће на 11. конференцији Европског социолошког удружења (European Sociological Association), од 28. до 31. августа 2013, у Торину (Италија).

Тема конференције била је Криза, критика и промена, а на првој слици, доле, види се свечано отварање одржано у Teatro Regio. На другој слици видимо (досадашњег) председседника ЕСА Pekka Sulkunen-а како поздравља учеснике (у председништву седе Frank Welz, Mary Mellor, Stephan Lessenich). На трећој слици су Peeter Vihalemm и Урош Шуваковић током договора о презентацији рада у оквиру секције “Problems of Democratic Consolidation and Civic Society”. На четвртој слици је академик Руске академије наука и директор Инситута за социологију РАН, Михаил К. Горшков, док говори у оквиру секције “Problems of Democratic Consolidation and Civic Society”.

Нови састав руководства ЕСА, изабраног на Генералној скупштини одржаној у Торину, 31. августа 2013, може се видети овде.

Књигу апстракта са ове конференције (9,9 МБ) можете наћи овде.