Социолошка прича о Шабану Бајрамовићу
четвртак, 22 март 2018 13:44

ПИТАО САМ МАЛОГ ПУЖА – Моја социолошка прича о Шабану Бајрамовићу. Београд, Ниш: Службени гласник, Машински факултет, 2018.

Драгољуб Б. Ђорђевић је запамтио и записао много тога из Шабановог живота и около њега – тетурава су то сећања – па се запамћења веома ослањају на фактографију коју су други збрали и похранили. Био је врло обазрив у анализи Бајрамовићевог лика и дела због тога што је његов животопис, скициран у безбројним интервјуима, телевизијским разговорима и новинским чланцима, до неподношљивости клишеизиран: рођен је тад и тад, ту и ту, неписмен, због љубави био на Голом отоку, тамо пропевао, касније постао кафански певач, онда и забављач на свадбама и на панађурима, почео да снима за „Дискос“, онда га узаптила издавачка кућа РТВ Љубљана, иде „Југотон“, на крају независне продукције, глумио, много песама створио, „крали“ га Горан Бреговић и Емир Кустурица, мањкале му паре, стално кукумавчио, голем коцкарчина, водио лумперајски живот, био код Индире Ганди, краљ ромске песме, дошао на листу „Тајма“... А мали свет обичних људи жели да подробније сазна какав је човек био Шабан Бајрамовић да не би потпадао под уврежени, и вређајући, стереотип о њему као „циганској калаштури“. Свет обичних људи као да је уверен у то да, када сви ми – његови савременици – помремо, Цар ће трајати!

Врхунац монографије јесте одељак „Шабан скрозиран кроз социолошко окно“, социолошко портретисање Шабановог лика кроз својеврсни азбучник његових људских карактеристика, понашања и делања, на основу чега се стиче реална слика о једном музичком генију, пуном и мана и врлина.