Одржани научни скупови у Власотинцу и у селу Дејан
петак, 12 октобар 2018 22:06

У Власотинцу су 14. и 15. септембра 2018. одржани XXIV „Власински сусрети“, међународни научни скуп чија је овогодишња тема била ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ОБНОВА И РАЗВОЈ СЕОСКИХ ПОДРУЧЈА. Скуп је одржан у просторијама библиотеке „Десанка Максимовић“ у Власотинцу, уз присуство неколико десетина научника из различитих дисциплина и из више земаља. У име општине Власотинце присутне је поздравио заменик председника општине Бошко Станчић, који је посебно нагласио активности општине у сфери подршке пољопривредницима.

 

Проф. др Срђан Шљукић, члан председништва Српског социолошког друштва, уручио је награду за животно дело „Радомир Лукић“ проф. др Ђури Стевановићу, оснивачу и неуморном организатору „Власинских сусрета“, који је између осталог, знатно допринео институционализацији социологије села, као и развоју и публиковању социолошких и емпиријских истраживања.

На сусретима је приређен и омаж недавно преминулом проф. др Данилу Ж. Марковићу, о којем је говорио проф. др Бошко Прокић, иначе овогодишњи добитник признања „Власинских сусрета“. Након испиративних излагања и плодне и жустре дискусије о теми скупа на пленарним седницама, представљено је неколико књига чија је основна тема село и друштвени живот на селу: Тимочко село (аутор Дејан Крстић), Обнова центара у руралним подручјима (Александар Виденовић), Дародавнице села Србије (Раденко Круљ и Милутин Матић) и Село у вртлогу промена (Сретен Јелић и Татјана Јовановић). Скуп је настављен сутрадан, обиласком Власинског језера и упознавањем учесника о стању животне средине на том подручју.

Са „Власинским сусретима“ се ове године преплео научни скуп под називом МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНА ИСТРАЖИВАЊА ЛОКАЛНИХ СЕОСКИХ ЗАЈЕДНИЦА, одржан у селу Дејан крај Власотинца 15. и 16. септембра. У раду овог научног скупа учествовало је око тридесет научника (социолога, историчара, етнолога, педагога, економиста, проф. књижевности...) који су у просторијама школе „Карађорђе Петровић“ водили садржајне и инспиративне разговоре о теми скупа. Посебна пажња посвећена је студији случаја „Пет векова села Дејан“ и скици истоименог вишегодишњег истраживачког пројекта. Основано је Удружења завичајаца, пријатеља и имењака села Дејан. Другог дана скупа учесници су били на терену, разговарајући са мештанима у засеоцима села Дејан.