Огранак ССД у Нишу

Председник Огранка ССД у Нишу:
Радуле Перишић
Контакт: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , 062 1838503

Радуле ПеришићОгранак Српског социолошког друштва у Нишу образован је фебруара 1964. (П. И. Козић, „Из рада огранка Српског социолошког друштва у Нишу“, Социолошки преглед, 1/1965, стр. 97). Као прву активност огранак је организовао семинар за наставнике социологије и историје средњих школа (27. април – 11. мај 1964), а предавачи су били Мирослав Р. Ђорђевић и Петар Козић, тада професори на Правно-економском факултету у Нишу. Обележена је и годишњица смрти Зигмунда Фројда, предавањем М. Симоновића Социолошки аспекти фројдизма и психоанализе (29. маја 1964).
Почетком седамдесетих, рад огранака у Нишу је био замро, али је поново оживео крајем те деценије. Његов председник је био Јован Ћирић, а овај огранак се помиње и као «Јужноморавски“. Током осамдесетих, председници Огранка у Нишу били су: Љубиша Крстић (Машински факултет у Нишу), Драган Станимировић (Правни факултет у Нишу), Драгољуб Ђорђевић (Машински факултет у Нишу) и Драган Жунић (Филозофски факултет у Нишу).
Средином осамдесетих нишки огранак Друштва окупљао је око 70 социолога. Забележене су невоље које је имао због организовања расправе о књизи Веселина Илића Рад као култура (1984). Разговор је био заказан за 22. април 1985, на Филозофском факултету у Нишу. Међутим, Илић је био раније искључен из СК, па су расправу о његовој књизи локалне политичке структуре протумачиле као непријатељски акт. Организатори су обавештени да ће трибина бити технички онемогућена. Стога је Извршни одбор Огранка, не желећи да прави политички скандал, на крају сам од ње одустао (Социолошки преглед,  1-2/1985, стр. 147).
Крајем осамдесетих, нишки огранак је код издавачке куће Градина иницирао покретање социолошке библиотеке Академус. Главни уредник едиције постао је Ђокица Јовановић, а у редакционом одбору су се налазили још и Весна Пешић, Данило Мркшић, Драган Жунић и Аљоша Мимица. У овој библиотеци, као и у другим издањима Градине, тих година, штампане су многе значајне књиге социолога и домаћих социолога.
Рад овог, као и других огранака ССД, замро је током деведесетих, да би поново оживео почетком ове деценије.

Од 2010. до 2013. Огранак ССД у Нишу водио је Бранислав Стевановић. У том раздобљу, Огранак ССД у Нишу је врло успешно организовао два регионална такмичења из социологије за ученике средњих школа: 2012. и 2013. године, као и предавање добитника награде ССД за најбољу књигу у 2012. години.