Огранак ССД у Новом Саду

Повереник ССД за Нови Сад
проф. др Срђан Шљукић, члан Председништва ССД и шеф Одсека за социологију Филозофског факултета у Новом Саду.
Контакт: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Овај огранак је основан још 1967. године, када је бројао 11 чланова. Са уставним променама у СФРЈ 1972-1974. Српско социолошко друштво се практично територијално дели у три друштва: Социолошко друштво Србије (као правни «сукцесор» ССД), Социолошко друштво Војводине и Социолошко друштво Косова. Огранак ССД за Нови Сад се трансформисао у Социолошко друштво Војводине, односно постао је део Удружења социолога и филозофа Војводине. Официјелни контакти између Социолошког друштва Србије и Удружења социолога Војводине били су слаби (видети: Слободан Бакић, «Социологија у Србији 1964-1974», Социолошки преглед, 2-3/1974, стр. 203-210; Извештај о раду СДС 1977-1979, Социолошки преглед 2/1979, стр. 110).
Крајем осамдесетих, с нестанком најгрубље партијске контроле над стручним друштвима, социолози су се реорганизовали. Формирана је Секција социолога Војводине, која је истовремено била секција и Удружења социолога и филозофа Војводине, али и Социолошког друштва Србије, а чланство и чланарина су били јединствени (видети: Социологија, год. 31(1989), бр. 1, стр. 331).
Рад овог огранака/секције, као и других огранака и секција, замро је почетком деведесетих. Али, почетком 1993. обновљен је рад Огранка СДС за Нови Сад. За председника Огранка изабран је Божо Милошевић, са Одсека за социологију Филозофског факултета у Новом Саду. Овај Одсек (односно Огранак) организовао је неколико запажених конференција, у другој половини деведесетих и почетком двехиљадитих.
Почетком прошле деценије у Новом Саду је основана и Војвођанска социолошка асоцијација, која је данас колективни члан Српског социолошког друштва.